A mézeskalács nem csak csodás dísz a fán, de remek az illata, igazi karácsonyi hangulatot varázsol otthonába



Mézeskalács hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 25 dkg barnacukor
  • 15 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg mandula
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 kiskanál mézeskalácsfűszer
  • reszelt citromhéj
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 tojás
  • teáskanál vaj


Elkészítés:
A mézet és a vajat a cukorral együtt felolvasztjuk. A mandulát összekeverjük a liszttel, a mézeskalácsfűszerrel, reszelt citromhéjjal, kakaóval és a tojással. A vajjal elkeverünk 2 kanál vizet és a mézes masszához, adjuk. Az egészet összedolgozzuk. 3 órát pihentetjük hűtőszekrényben. Sütőt előmelegítjük. A tésztát 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és különböző figurákat szúrhatunk ki belőle. Díszíthetjük mandulával, dióbéllel, cukrozott cseresznyével. Készíthetünk belőle karácsonyfadíszeket is. Ebben az esetben nem díszítjük sütés előtt. A figurákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A megsült és már kihűlt figurákat cukorsziruppal díszíthetjük (a szirupot lehet színezni szörpökkel). A díszítést a gyerekek élvezik a leginkább, vonjuk be őket bátran a munkába. Ez nem is munka, közös családi karácsonyi szórakozás!

A cukorszirupot könnyen elkészíthetjük 1 tojásfehérje és kb. 15-20 dkg porcukor szükséges hozzá. A porcukrot feltétlenül szitáljuk át, akkor lesz igazán szép az eredmény.
Elegendő egy zacskó sarkát kilyukasztani beletölteni a szirupot, és máris kezdhetjük a díszítést!
Próbáljuk ki, és ha túl híg, még tehetünk bele cukrot.

Tipp: szórjuk meg jó nagy szemű kristálycukorral, még száradás előtt, és csillogni fog!

Akinek nincs ideje elkészíteni a tésztát, használhat kész nyers tésztát is, nagyon finomakat vásárolhatunk ma már.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése