Nemzeti parkjaink programkínálatából

Magyarország természeti értékekben különösen gazdag: tíz nemzeti park, 35 tájvédelmi körzet és több, mint 100 kisebb rezervátum, védett terület található az országban. A nemzeti parkok, tájvédelmi körzetek gazdag programkínálata szinte minden évszakban vonzza a látogatókat; a természet közelsége feltölt, arra pedig a nemzeti parkok szakavatott személyzete a biztosíték, hogy szép és tartalmas programokon vehetünk részt!


Magyarország legrégebbi nemzeti parkja a Hortobágyi Nemzeti Park,amely egyben Európa legnagyobb kiterjedésű összefüggő pusztája is. Az ősz leglátványosabb eseménye kétségkívül a darvak vonulása, amit a látogatók egész októberben vezetett túrákon követhetnek nyomon. Lesz még bikaárverés és pásztoradvent, lehet kisvonatozni a halastavak körül, a látogatóközpont pedig interaktív, látványos kiállítás keretében ad átfogó képet a pusztai életről, az állat-és növényvilágról.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban természetismereti foglalkozások, szakkörök, filmklub, környezeti nevelési és erdei iskolai programok  mellett szakemberképzés is zajlik. Lesz madármegfigyelés október elején, és a teljes programnaptár elérhető a portálon!A Bükki Nemzeti Park az erdők és a barlangok birodalma: területét mintegy 97%-ban borítja erdő, és több száz barlang található itt! Ide tartozik az ipolytarnóci bemutatóhely, az Erdőteleki Arborétum az ország legnagyobb cukorsüveg fenyőjével, és ha Lillafüreden járunk, meglátogathatjuk a pisztrángtelepet is!
Az ország legkisebb nemzeti parkja Aggteleken található, a szlovákiai területtel együtt ez Közép-Európa legnagyobb barlangrendszere is egyben. A nemzeti park igazgatósága a szabadon látogatható értékek mellett szervezett barlangtúrákat, és különféle felszíni,ökológiai, zoológiai, botanikai programokat is ajánl a látogatóknak. A kínálatban szervezett túrák, gyermekprogramok, vadászlovaglás, múzeumi napok, lovastáborok, játszóházi és kézműves foglalkozások.


Ha Sopron és a Fertő-tó környékén járunk, érdemes ellátogatni a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba. Csodálatos tanösvényeken kirándulhatunk, vagy kerékpárral  bebarangolhatjuk a Fertő-tájat, de kirándulhatunk gőzmozdonnyal is!

A Duna-Dráva Nemzeti Parkban lehet természetfotózni, madarakat gondozni,  ökotúrákon vehetünk részt, de rendszeresen vannak koncertek is a szervezett túrák és játszóházi programok mellett. Érdemes ellátogatni a bátai Fekete Gólya Múzeumba is!


Szarvason található a Körös-Maros Nemzeti Park látogatóközpontja. Innen bejárhatjuk az Anna-ligeti tanösvényt, de választhatunk a programkínálatból is: gombaismeret, csillagászat, ismeretterjesztő foglalkozások várják a látogatókat!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park eseménynaptára is elérhető portálunkon. Geotúra-vezető képzések, madármegfigyelés, madárgyűrűzés az őszi kínálatban. Lesz gyalogtúra at Állatok Világnapja alkalmából a Balaton partján, bejárhatjuk a Lóczy-gejzír sétautat Tihanyban, a Tapolcai-medencét, és ismerkedhetünk a Bakony természeti értékeivel.

A tatai vadlúd sokadalom kedvelt esemény az Öreg-tónál. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Sas-hegyi látogatóközpontjában interaktív kiállítás mutatja be a hegy kialakulását és természeti értékeit. A nemzeti park szakemberei kihelyezett földrajzórák megtartását is vállalják. A tanösvényen 11 és 17 óra között óránként indul szakvezetés, csoportoknak pedig nyitvatartási időn túl is biztosítanak időpontot. A nemzeti park területén, a Visegrádi-hegységben extrém sportolási lehetőségre is van alkalom.

Az Őrségi Nemzeti Park a legfiatalabb, 2002-ben alapították. A térség programjai közül kiemelkedik az Őrségi Tökfesztivál, egyúttal a nemzeti parkhoz tartozó egységek látogatását is belevehetjük a programba. A nemzeti park programkínálata elérhető a portálon; madármegfigyelés, gombakiállítás, szervezett kirándulások az ősz folyamán minden érdeklődő számára! Elő a bakancsot, ismerjük meg természeti értékeinket!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése